Lasershow

A lézerről

A lézer egy olyan speciális fényforrás, melynek kialakítása és fénye is nagyon különbözik a hagyományostól – gondolunk a hagyományos szó alatt például az izzószálas világító testekre, neonra, gyertyára, vagy bármilyen megszokott hétköznapi világító berendezésre.

Amíg a megszokott fényforrások sugarai a tér minden irányába terjednek, a lézer sugarai csak egyetlen irányba haladnak. Ez a lézer berendezésfelépítéséből adódik.

Természetesen azért láthatjuk a fénysugarat már minden irányból, mert amikor egy por / füstrészecskén megtörik a fénye akkor az már mindenfelé terjed, de ebben az esetben már a porszem világít.

A kialakításuk két tükörből, a közöttük elhelyezkedő lézer közegből és a “meghajtásból” áll. Erre a közegre utal a lézerek neve is, melyek többek között lehetnek gáz, szilárdtest, kémiai és félvezető lézerek.
Ebbe a közegbe kell bevinni az energiát, ahhoz, hogy a lézersugárzás létre jöhessen.

RGB laser

RGB lézer

Több megoldás is létezik a közegtől függően. Gázlézerbe elektródokat helyeznek és árammal táplálják a gázt, szilárdtest lézereket külső, másik fényforrással gerjesztenek. Ez a külső fényforrás az első rubin lézernél villanócső volt, jelenleg az egyik legelterjedtebb megoldás az, amikor a szilárd lézer közeget másik félvezető lézerrel pumpálják. Ezt nevezik DPSS, azaz Diode Pumped Solid State lézernek. Kémiai lézerekben a vegyi reakciók energiáját használják fel a gerjesztésre, a félvezető lézereket pedig szintén árammal táplálják.

Lézershow technikában leginkább a DPSS és a félvezető lézereket alkalmazzák, főleg kis súlyuk és kis méretük miatt.
Léteznek már OPSL modulokkal szerelt lézerek, melyek kiváló sugárminőséggel rendelkeznek. Ezek lassan már kezdenek elterjedni, viszont jóval drágábbak a diódás illetve DPSS lézereknél.


Ossza meg véleményét!


kettő × 1 =