Lézershow

A lézershow alapjairól – magáról a lézerekről és felépítésekről – korábban már írtunk a lasershow oldalunkon, most nézzük meg hogyan működik maga a lézershow!

Három fontos részből épül fel egy olyan gép, amely képes szemet gyönyörködtetően dolgozni.

1., Lézer modul
Egy modul egy színt képes világítani, tehát ahhoz, hogy színes lézershow készüljön szükség van a három alapszínre, amely fénytechnikában a kék, zöld és piros.
Ennek a 3 modulnak a 3 színét kell először egy sugárrá egyesíteni dichrom (vagyis félig áteresztő) tükrökkel. Ez nagyon precíz munkát igényel tekintve, hogy a kilépő sugarak átmérője 1-2mm között van. Képzeljük csak el, ha 1 mm-es pontossággal dolgozunk akkor a két 1mm sugár épp egymás mellé kerül és nem lehet létrehozni a színkeverést.
Amennyiben sikerül a kilépő sugarat egyesíteni ott vannak még a további megoldásra váró dolgok a stabilitás érdekében: mechanikai rezgés, hőtágulás, egy síkra emelés (együtt futás), stb.

2., Galvo – vagyis szkenner
Ez 2 pici tükröt foglal magában (a felső határfrekvencia maximalizálása érdekében annyira kicsiket, hogy éppen elférjen rajtuk a lézer sugara), amely két precíz galvó motor tengelyére van szerelve egymásra merőleges elrendezéssel. Ilyen módon oldható meg kétirányú eltérítés. Tehát ha például a falra egy négyzetet szeretnénk rajzolni, akkor az alsó vonalnál csak az egyik tükör téríti el a sugarat, az erre merőlegesnél a másik tükör, a következőnél az első tükör mozdul el szintén, de ellenkező irányban és az utolsó oldalnál a második tükör szintén ellenkező irányban. Ezt gyorsan ismételgetve jön létre a falon a négyszög ami igazából mindig csak egy pont, de olyan gyorsan mozog, hogy álló ábrának látszik. Ez a lézershow lényege.

3., Vezérlés
Nagyon fontos, hogy külön erre a célra fejlesztett program vezérelje az eltérítő rendszert és természetesen ezzel egyidejűleg a lézer kapcsolásait. Például, ha két kört szeretnénk egymás mellé rajzolni és nincs kikapcsolva a lézer ameddig az egyik körről átlép a rendszer a másikra, akkor szép súlyzó alakot fogunk kapni a falon.
Nagyon fontos a látványos lézershow szempontjából a tükrök mozgásának frekvenciája, a pontismétlések illetve a szögletes alakzatok szögeinél is az ismétlések beiktatása. Ezekkel a megoldásokkal teljesen új és még látványosabb térbeli alakzatok szerkesztésére van lehetőségünk. Ha ezekhez a fontos dolgokhoz nem férhetünk hozzá, nem programozhatjuk őket nem lesz lehetőségünk a legszebb látvány elérésére.

 

Összegzés

Az olcsóbb lézergépek nem képesek szép látványt nyújtani. Kezdve lézer modulok kis teljesítményétől a nagy divergencián keresztül a gyenge galvó (szerű) eltérítőrendszerig ezekből lehetetlen komoly lézershow -t összehozni. Aztán ezekhez társul még az a fajta vezérlés aminek a végeredménye a sugarak összevissza csapkodása. Ha valaki látott már igazi lézershow -t, tudja mire gondolunk.
Az igazi lézershow akkor kezdődik, amikor maga a hardver megfelelő teljesítmény és sugárminőség szempontjából is és a vezérlés is összhangban van a lézergép lehetőségeivel.

 


Ossza meg véleményét!


× nyolc = 16