Miért van szükség füstgépre?

Ahhoz, hogy a lézershow (sugárjáték) látványos legyen, két dologra mindenképpen szükség van. Egyik a – legalább – félhomály, a másik valamilyen közeg, amin szóródhat a lézer sugara.

Ez azért fontos, mert maga a sugár ugyanúgy nem látható, mint bármelyik más típusú fényforrás fénye, viszont ahogy az útjába kerül valami, amin nem tud áthatolni megtörik, vagy szétszóródik. Mi természetesen az utóbbit használjuk ki. Ehhez leginkább füstgépet, vagy fazert szoktak alkalmazni.
A füstgép (a nevéből adódóan) füstöt tud előállítani nagy mennyiségben. A fazer is ugyanezt tudja, viszont lehetőség van 0-100%-ig változtatni a füst mennyiségét, így olyan rendezvényeken ahol nem kívánatos a hömpölygő átláthatatlan hirtelen nagy mennyiségű füst, megoldható, hogy csak 5-10%-kal működtessük a gépet.

lézershow füstgép

lézershow füstgép

Ilyen módon egy zártabb térben ködszerű közeg alakul ki, ami fenn is tartható a füstmennyiség pontos szabályozásával és ez az egyik alapfeltétele annak, hogy látványos legyen a lézershow.
A sugár ilyenkor sem látható, csak a füst apró szemcséin megtörik, illetve szóródik a fény, ezért amikor azt hisszük, hogy a sugarat látjuk, igazából a lézersugár útjába kerülő füstszemcsék milliói világítanak.
Fazerre éppen ezért van szükség, hogy fenntarthassuk ezt a közeget, amin átvilágítva “láthatóvá válik” a sugár.

Az általunk használt füstfolyadék vízbázisú, így nem tud olajos foltot hagyni maga után, szagtalan, egészségre ártalmatlan és nem tűzveszélyes. Ezt a gyártó garantálja és meg is adja a füstfolyadék pontos kémiai összetételét.


Ossza meg véleményét!


2 × hét =